Kranio Sakral Terapi

Hvad er Kranio Sakral Terapi?

Kranio Sakral Terapi (KST) er en meget blid men dybtgående manuel behandlingsform, som arbejder med kroppens egne ressourcer med det sigte at påvirke kroppen til selvhelbredelse. Terapeuten diagnosticerer klientens underliggende problematikker og arbejder med dette som fokus.

Behandlingsformen bygger på, at kroppen bliver “hørt og imødekommet” ved, at terapeuten med sine hænder “lytter” til mærkbare rytmer og bevægelser i kroppen. Disse rytmer eksisterer livet igennem. Terapeutens respektfulde måde at møde kroppen på gør, at kroppen aktivt slipper sine bevidste og ubevidste spændinger. Alt i kroppen består af celler og hver celle er en del af vores energisystem. Derfor kan al manuel terapi, herunder KST, betegnes som arbejde med det enkelte menneskes energi og kroppens egne ressourcer. 

Kranio-Sakral Terapien arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinal væske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer og har hermed indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemet og har dermed en effekt på hele kroppen. 

Den kranio sakrale rytme også kaldet den kranio sakrale puls, har en hastighed på 6-12 gange i minuttet, hvormed cerebrospinalvæsken (hjernevæsken) pumpes rundt omkring hjerne og rygmarv, mellem kraniet og korsbenet (sacrum). 

Kranio-Sakral Terapi udspringer fra en osteopatisk (manuel-medicinsk) metode og blev først beskrevet af den amerikanske osteopat og læge William Sutherland omkring 1920. Det var W. Sutherland, der fik dokumenteret, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne også hos voksne. Op igennem det 20. århundrede arbejdede først Sutherland og siden hans elever videre med disse opdagelser og skabte teknikker, der blev en del af den osteopatiske behandlingsform.

I 1970-erne forskede den amerikanske osteopat og læge John Upledger videre på disse optegnelser og udviklede Kranio-Sakral Terapien som selvstændig behandlingsform. Den danner grundlaget for terapiformen, som vi kender den i dag. KST udøves i dag blandt andet af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale i USA, Europa, Australien og New Zealand og kom til Danmark midt i 80-erne.

Hvordan foregår en behandling?

Du kan forvente, at behandlingen indledes med en samtale om, hvorfor du kommer samt journal optagelse. En behandling varer cirka en time, hvor du ligger afslappet på en briks med løst blødt tøj på, mens behandleren med nænsomme berøringer løsner op for spændinger og blokeringer, (især omkring hoved, rygsøjle og bækken). Du vil ofte opleve en dyb afspænding en nærmest meditativ tilstand.

Enkelte gange er én kranio-sakral terapeutisk behandling nok men når der er tale om længerevarende og kroniske problemstillinger, må der påregnes flere behandlinger. Du kan dog forvente at mærke positive forandringer inden for de første 3 behandlinger.

Stress er en hyppig årsag til at kroppen ikke fungerer optimalt. Når det er tilfældet taler man om negativ stress. Det er ofte årsag til hovedpine, søvnløshed, nakkesmerter, depression mv.

 

Kranio Sakral Terapi til børn

Børn kan have større eller mindre traumer efter fødslen. Nogle nyfødte har spændinger eller uro i kroppen, har vanskeligt ved at sutte, sove eller har kolik. Hos de lidt større børn kan disse traumer udtrykke sig i trivselsproblemer, som f.eks. mellemørebetændelse, talevanskeligheder, hovedpine, koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder, inkontinens, stress mm.

Børn er ofte meget modtagelige for Kranio-Sakral Terapi, så derfor kan der opnås gode resultater med relativt få behandlinger. Børn kan behandles fra de er få timer gamle.

Behandlingen foregår enten ved at terapeuten bærer barnet, den pårørende bærer barnet eller ved at barnet ligger/sidder på behandlingslejet.

 

Bivirkninger?

Der er ikke som sådan nogle bivirkninger ved kranio sakral terapi, men det er helt naturligt at kroppen reagerer anderledes end du normalt er vant til. Oftest vil KST behandlingen medføre en lindring, veltilpashed samt øget energi. Men som reaktion på behandlingen er det dog slet ikke unormalt, at du også kan du opleve en efterfølgende udrensning af kroppen med forbigående smerter, hovedpine, træthed, prikkende fornemmelse i kroppen, kortvarigt utilpashed, hyppig vandladning og midlertidig opblussen af gamle ”skavanker”. Dette er mest udtalt de første par døgn efter behandlingen. Disse reaktioner er tegn på, at kroppen arbejder videre efter behandlingen.

Sørg for at drikke rigeligt med vand, så affaldsstofferne der frigøres kan blive skyllet ud.

Læge ordineret behandling må ikke ændres eller stoppes uden lægens tilladelse.